Oyun

Oyunlar Niçin Süper Akıcı, Filmler Niçin Daha Yavaş?

Aksiyon dolu bir sahnede, kahramanımız patlamaların içinde koşuyor, mermiler vızıldıyor, her şey inanılmaz bir hızda gerçekleşiyor. Bu sahneyi izlerken saniyede bir tek 24 kare (FPS) gördüğünüzü biliyor muydunuz?


Öte taraftan aynı heyecanı bir video oyununda yaşamak istediğinizde 200-300 Hz yenileme hızına haiz monitörler tercih ediliyor.

Peki, niçin filmler 24 FPS ile çekilirken oyunlarda bu kadar yüksek yenileme hızlarına gereksinim duyuluyor?

Beyaz perdenin 24 FPS geleneği

Beyaz perde evveliyatına baktığımızda 24 FPS standardının aslen teknolojik ve ekonomik nedenlerle ortaya çıktığını görüyoruz. 1920’lerde sessiz filmler 16-18 FPS ile çekilirken sesli filmlerin gelişiyle beraber daha yüksek bir kare hızına gereksinim duyuldu.

Bunun sebebi, ses kaydı için kafi veri yoğunluğunu sağlamaktı. 24 FPS hem ses standardını sakınan hem de film maliyetlerini makul seviyede tutan bir denge noktası olarak kabul edildi.

Bu standart, zaman içinde beyaz perde endüstrisinin olmazsa olmaz bir parçası hâline geldi.

Aksiyon oyunları söz mevzusu olduğunda ise durum birazcık değişik.

aksiyon oyunu

Oyuncular, bilhassa süratli hareketlerin ve anlık tepkilerin tehlikeli sonuç olduğu oyunlarda, ekranın mümkün olduğunca akıcı olmasını istiyor ki haklılar da.

200-300 Hz benzer biçimde yüksek yenileme hızına haiz monitörler, bu tür oyunlarda daha azca gecikme ve daha net görüntü sunuyor. Bir düşmanı vurmak yada bir engelden kaçmak için milisaniyeler bile mühim. Bu yüzden de oyun dünyasında yüksek FPS ve yenileme hızı, performans ve rekabet pozitif yanları sağlıyor.

Peki, niçin filmlerde bu kadar yüksek bir FPS’ye gereksinim duyulmuyor?

Bunun birkaç sebebi var. İlk olarak 24 FPS, beyaz perde tarihinde oluşan bir “duygusal bağ” yaratıyor. İzleyiciler, bu kare hızını sinematik bir deneyimle özdeşleştiriyor.

Daha yüksek FPS’ler ise filmleri gerçek hayata daha yakın hâle getirebilir sadece bu durum kimi zaman “dizi efekti” olarak adlandırılan bir his yaratabiliyor. Şu demek oluyor ki filmler sanki bir video yada belgesel benzer biçimde görünüyor ve bu da sinematik büyüyü bozabiliyor.

Ek olarak film yapımı sürecinde yüksek FPS’lerin kullanılması, prodüksiyon maliyetlerini mühim seviyede artırıyor. Daha çok kare, daha çok depolama kapasitesi, daha kuvvetli bilgisayarlar ve daha uzun render süreleri demek.

Bununla birlikte, hususi efektler ve CGI (bilgisayar destekli görüntüler) benzer biçimde teknikler, yüksek FPS’lerde daha karmaşık hâle geliyor. Bu da film yapımcılarının 24 FPS’de kalmayı tercih etmesinin bir başka sebebi.

Bununla beraber yüksek FPS’li film denemeleri de yapılmış oldu.

hobbit 48 fps

Peter Jackson’ın “Hobbit” serisi 48 FPS ile çekildi fakat bu edinim seyirciler içinde karışık tepkilere niçin oldu. Bazıları görüntünün daha net ve akıcı bulunduğunu söylerken bazıları filmin “gerçekçi” görünmesinin sinematik hissi bozduğunu belirtti.

Bu durum da tam olarak yüksek FPS’lerin hemen hemen beyaz perde dünyasında tam olarak benimsenmediğini gösteriyor.

Teknoloji ilerledikçe, bir ihtimal gelecekte filmlerde de yüksek FPS’ler yaygınlaşabilir lakin şimdilik 24 FPS, beyaz perdenin esrarengiz dünyasının olmazsa olmaz bir parçası olmaya devam ediyor.

Mevzuyla ilgili öteki içeriklerimiz:

İLGİLİ HABER

Dünyanın Her Yerinde Vizyonun En-Boy Oranı 4:3 iken Ne Oldu da Aynı Yıl 16:9’a Geçildi?

İLGİLİ HABER

Niçin 1080p Çözünürlüğünde olan Ekranlara Full HD Derken 2160p Olanlara 4K Diyoruz?

İLGİLİ HABER

Tv Ayarlarınız Seyir Zevkinizi Mahvediyor Olabilir: Doğru Ayarı Neye Nazaran Seçmelisiniz?

 


Source link

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu