C#

C# Nedir? .NET Teknolojisi Nedir? – Web Tasarım & Programlama

C# bir bilgisayar programlama dilidir. C#, Windows, Web ve Mobile dahil olmak üzere çeşitli platformları hedefleyen her türlü yazılımı tek bir programlama dili kullanarak geliştirmek için kullanılabilecek modern bir genel amaçlı programlama dili sağlamak üzere 2000 yılında Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Bugün, C# dünyanın en popüler programlama dillerinden biridir. Milyonlarca yazılım geliştiricisi, her türlü yazılımı oluşturmak için C# kullanır.

C#, Microsoft .NET yazılım uygulamaları oluşturmak için birincil dildir. Geliştiriciler, Windows UI uygulamaları, konsol uygulamaları, arka uç hizmetleri, bulut API’leri, Web hizmetleri, kontroller ve kitaplıklar, sunucusuz uygulamalar, Web uygulamaları, yerel iOS ve Android uygulamaları, yapay zeka ve makine öğrenimi yazılımları dahil olmak üzere C# kullanarak hemen hemen her tür yazılımı oluşturabilir ve blok zinciri uygulamaları.

C#, Visual Studio IDE yardımıyla hızlı bir uygulama geliştirme sağlar. C# modern, nesne yönelimli, basit, çok yönlü ve performans yönelimli bir programlama dilidir. C#, C++, Java, Pascal ve SmallTalk dahil olmak üzere çeşitli programlama dillerinin en iyi özelliklerine ve kullanım durumlarına dayalı olarak geliştirilmiştir.

C# sözdizimleri C++ gibidir. .NET ve C# kitaplığı Java’ya benzer. C#, Soyutlama, Kapsülleme, Çok Biçimlilik ve Kalıtım gibi modern nesne yönelimli programlama dili özelliklerini destekler. C#, kesinlikle yazılan bir dildir ve çoğu tür, Object sınıfı tarafından miras alınır.

C#, sınıf ve nesne kavramlarını destekler. Sınıfların alanlar, özellikler, olaylar ve yöntemler gibi üyeleri vardır. İşte C# ve OOP hakkında ayrıntılı bir makale.

C# çok yönlüdür, moderndir ve modern programlama ihtiyaçlarını destekler. Başlangıcından bu yana, C# dili çeşitli güncellemelerden geçti. C#’ın en son sürümü v8.0’dır.

.NET Teknolojisi Nedir?

.NET, Microsoft tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiş bir yazılım çerçevesidir. .Net çerçevesinin ilk sürümü 2002 yılında gelen 1.0’dı. Basit bir deyişle, C#, VB.Net vb. gibi farklı dillerde yazılmış programları derlemek ve yürütmek için sanal bir makinedir.
Form tabanlı uygulamalar, Web tabanlı uygulamalar ve Web hizmetleri geliştirmek için kullanılır. .Net platformunda çeşitli programlama dilleri mevcuttur, VB.Net ve C# en yaygın olanlarıdır. Windows, telefon, web vb. için uygulamalar oluşturmak için kullanılır. Birçok işlevsellik sağlar ve ayrıca endüstri standartlarını destekler.

.NET Framework, 11 programlama dilinin Microsoft tarafından tasarlanıp geliştirildiği 60’tan fazla programlama dilini destekler. .NET Framework tarafından desteklenen ancak Microsoft tarafından tasarlanmayan ve geliştirilmeyen kalan Microsoft Dışı Diller.

Microsoft tarafından tasarlanan ve geliştirilen 11 Programlama Dilleri şunlardır:

  • C#.NET
  • VB.NET
  • C++.NET
  • J#.NET
  • F#.NET
  • JSCRIPT.NET
  • WINDOWS POWERSHELL
  • IRON RUBY
  • IRON PYTHON
  • C OMEGA
  • ASML(Abstract State Machine Language)

.NET Framework’ün Ana Bileşenleri
Ortak Dil Çalışma Zamanı (CLR):CLR, .NETFramework’ün temel ve Sanal Makine bileşenidir. Kodları çalıştıran ve uzaktan iletişim, iş parçacığı yönetimi, tür güvenliği, bellek yönetimi, sağlamlık vb. gibi çeşitli hizmetler sağlayarak geliştirme sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olan .NET Framework’teki çalışma zamanı ortamıdır. Temel olarak, herhangi bir .NET programlama dilinden bağımsız olarak .NET programlarının yürütülmesini yönetmekten sorumludur. Ayrıca, çalışma zamanını hedefleyen kod Yönetilen Kod olarak bilindiğinden ve çalışma zamanını hedeflemeyen kod, Yönetilmeyen kod olarak bilindiğinden, kodun yönetimine de yardımcı olur.

Framework Class Library(FCL): CLR ile entegre edilebilen yeniden kullanılabilir, nesne yönelimli sınıf kitaplıkları ve yöntemleri vb. topluluğudur. Meclisler de denir. Tıpkı C/C++’daki başlık dosyaları ve Java’daki paketler gibidir. Çerçeveyi yüklemek temel olarak CLR ve FCL’nin sisteme yüklenmesidir. Aşağıda .NET Framework’e genel bakış yer almaktadır.

.NET uygulama platformuna bağlı mı yoksa platformdan bağımsız mı?

İşletim Sistemi Mimarisi ve CPU Mimarisi kombinasyonu, platform olarak bilinir. Platforma bağlı, programlama dili kodunun yalnızca belirli bir İşletim Sisteminde çalışacağı anlamına gelir.

Bir .NET uygulaması, yalnızca Windows tabanlı işletim sisteminde çalışabilen .NET çerçevesi nedeniyle platforma bağlıdır. .Net uygulaması, Mono çerçevesi nedeniyle de platformdan bağımsızdır.

Mono çerçevesini kullanarak .Net uygulaması, pencereler dahil herhangi bir İşletim Sisteminde çalışabilir. Mono çerçevesi, Novell şirketi tarafından geliştirilen ve şu anda Micro Focus Company’nin bir parçası olan üçüncü taraf bir yazılımdır. Ücretli bir çerçevedir.


Source link

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu