ASUS’un ‘el bilgisayarı’ ROG Ally resmen duyuruldu. Cihaz, Windows 11 ile çalışması ve donanımsal özellikleriyle birlikte ‘el bilgisayarı’ olarak bile anılabilir.
ASUS, piyasada kuralları baştan yazacak yeni konsolu ROG Ally’ı duyurdu. ASUS ROG Ally, dünyanın ilk Windows 11 işletim sistemli el konsolu, hatta doğru tabirle el bilgisayarı oldu.
ASUS ROG Ally, bir masaüstü veya dizüstü bilgisayardan bekleyeceğiniz performansı küçük gövdesine sığdırmayı başardı. Bilgisayar, AMD’nin ASUS ortaklığıyla ürettiği yeni işlemcisi Ryzen Z1 serisine de ev sahipliği yapıyor. Gelin, ASUS ROG Ally’ın tüm detaylarına bakalım.
Karşınızda el bilgisayarı ASUS ROG Ally:
Tasarım:
ASUS ROG Ally, rakiplerinde gördüğümüz benzer dikdörtgen gövde tasarımına, analog kontrolcülere, fiziksel tuşlara ve tetiklere ev sahipliği yapıyor. Fakat rakiplerinden farklı olarak analog kontrolcülerini, Xbox’ın çokça sevilen çapraz yerleştirmesiyle oyunculara sunuyor.
Konsol, yalnızca 608 gramlık ağırlığıyla da rahatlıkla taşınılabilirlik sağlıyor. Konsolun tasarımı ise oyunculara yüksek ergonomi sunuyor. Arka kısımdaki üçgen doku, konsolu her açıdan sağlam bir şekilde tutma imkânı tanırken ön yüzeyde bulunan çizgiler, avuç içine yerleşerek konsolun kaymasını engelliyor.
Cihazdaki her bir tetik ve tuş, oyuncular tarafından ASUS’un yazılımı aracılığıyla özelleştirilebiliyor.
Performans:
Konsol, kendi bünyesinde 3 grafikli AMD Ryzen Z1 serisi işlemciye yer veriyor. Bu işlemci, grafiksel olarak daha yoğun olan AAA oyunların oynatılmasına dahi izin veriyor. Fakat bununla yeterli olmak istemeyen oyunculara bir sürpriz daha var.
ASUS ROG Ally, iki farklı APU seçeneğiyle satın alınabilecek. AMD Ryzen 1 modeli 6 çekirdek barındırırken AMD Ryzen 1 Extreme modelinde bu sayı 8’e çıkıyor. Her iki işlemci de Zen 4 mimariye, RDNA 3 grafiğe ve 4 nm üretim teknolojisine yer veriyor.
ASUS ROG Ally, ekstra olarak satın alınabilen ve NVIDIA GeForce RTX 3090 ekran kartına yer veren bağımsız bir grafik kartı birimine de ev sahipliği yapıyor. Üstelik bu ekran kartı birimi sayesinde cihaz bir bilgisayara dönüşebiliyor. Cihaz birime, birim ise monitöre bağlanıyor.
Cihaz, 512 GB SSD ve Wi-Fi 6E desteğine de ev sahipliği yapıyor.
Ekran:
ASUS ROG ally, FreeSync Premium destekli 120 Hz FullHD çözünürlükte ekrana ev sahipliği yapıyor. 500 nit parlaklık sunan cihaz, bu sayede en yoğun Güneş ışığının altında dahi gözle görülür manzaralar sunabiliyor.
Cihazın ekranı dokunmatik özelliği de taşıyor. Bu sayede oyuncular, ayarları değiştirirken veya bir sonraki oyunlarını yüklemelerini gerektiğinde tuşlarla uğraşmadan doğrudan ekrana dokunarak istedikleri işlemleri gerçekleştirebiliyor.
Windows 11’in sunduğu avantaj ne?
Oyuncular için el konsolunda Windows 11’e yer verilmesi, özellikle cepteki paranın korunmasını sağlayacak. Oyuncular, PC’de sahip oldukları her oyunu bu konsol da aslında bir PC olduğundan tekrar satın almadan oynayabilecek.
Ayrıca hızlı performans modu geçişleri, oyun başlatıcı, oyun içi izleme yazılımları, Aura Sync desteği ve özelleştirilmiş Armoury Crate sürümü ile Windows 11’in diğer meyvelerinden de faydalanılabilecek.
Ses:
ASUS ROG Ally’ı kulaklık kullanmadan kullanacak olan oyuncular, ses performansında da bir eksiklik yaşamayacak. Zira cihaz, ön kısmında Hi-Res Audio ve Dolby Atmos desteğine sahip iki hoparlöre ev sahipliği yapıyor.
Aksesuarlar:
ASUS, ROG Ally’a özel aksesuarlar da piyasaya sürecek. RTX 3090 grafik biriminin yanı sıra ROG Cetra True Wireless kulak içi kulaklıklar ve ROG Ally Travel Case taşıma çantası piyasaya sürülecek.
Her şey iyi güzel, bu cihaz nasıl soğuyacak?
ASUS ROG Ally, bünyesinde sıvı soğutucuya yer veriyor. Cihaz ısındıkça içindeki sıvı buharlaşıyor, böylece oluşan basınç ile cihazın içinde su akışı oluşuyor. Sıvı soğutma sistemine ek olarak iki adet ultra sessiz fan da cihaz gövdesinde yer alıyor.
ASUS ROG Ally çıkış tarihi ve fiyatı:
ASUS ROG Ally, 11 Mayıs’ta piyasaya sürülecek. Cihazın fiyatı henüz belli değil ancak 1000 doların altında olacak.