JavaScript

JSON Nedir? – Web Tasarım & Programlama

JSON, JavaScript Object Notation‘ın kısaltmasıdır. Verileri anahtar/değer çiftlerinde düzenleyen bir JavaScript nesnesidir. Verileri bu şekilde depolamak, bu nesneleri hafif ve dilden bağımsız hale getirir. Bu, JSON’un çoğu programlama dili tarafından okunabileceği anlamına gelir.

JSON, hafif olduğu ve insanlar ve makineler tarafından kolayca okunduğu için bir sunucudan istemci tarafına veri almak için yaygın olarak kullanılır. API tüketen bir dünyada JSON, sunucudan kullanıcıya yalnızca istenen verileri çıkaracak kadar esnektir.

JSON’u kullanma

JSON kullanmak, sunucudan bir uygulamanın ön ucuna iletilen verileri depolamanın kullanışlı bir yoludur. Çoğu programlama dili, verileri kutudan çıkar çıkmaz JSON’a dönüştürmek için yöntemlere sahiptir. JavaScript getirme isteğinde, sunucudan iletilen veri yanıtı, istekte json() yöntemi çağrılarak JSON’a dönüştürülür. Getirme istekleri hakkında daha fazla bilgiyi buradan okuyun.

Neden bir yanıtı JSON’a dönüştürmek isteyelim ki? Bir yanıt ayrıntılıdır ve biz insanlar için deşifresi zordur. Yanıtı JSON’a dönüştürerek, verileri okunaklı anahtar/değer çiftleri halinde düzenliyoruz. Bu, yanıt verileriyle bir şeyler yapmak için yazdığımız kod aracılığıyla verileri daha erişilebilir hale getirir.

JSON Örnekleri

İlk olarak, JSON’a dönüştürülen bir yanıtın nasıl görünebileceğine bir göz atalım. Aşağıdaki örnekte bize şu anda uzayda kaç astronot olduğunu söyleyen bir API’ye getirme isteği gönderiyoruz.

Amaçlarımız için, JSON’a dönüştürdüğümüz yanıtı konsolumuza kaydedeceğiz.

veri.json

Bu nesnenin içinde isim, soyisim, yas vb. anahtarlarının olduğunu görebiliriz. Soyisim anahtarı bir “KOÇ” değerine işaret ediyor. Bu, talebimizin durumunu bize bildiren güzel bir mesajdır.

Ardından, yas anahtarımız 38 değerini gösterir. diller anahtarının bir diziyi işaret ettiğini ve adres anahtarında adreslerin nesne olarak saklanabileceğini görüyoruz.

JSON birçok kez iç içe yerleştirilebilir. Getirme isteğimizdeki bu aşamada yanıt JSON’a dönüştürüldü ve şimdi bir sonraki adım bu verilerle bir şeyler yapmak. Buradan, her astronot için bir sıra kart doldurmak için bu verileri kullanabiliriz. Verilerle ne yapılacağı, uygulamanızın neyi başarmasını istediğinize göre belirlenir.

Sonuç

Özetlemek gerekirse, JSON’un veri depolamak için kullanılan bir nesne olduğunu öğrendik. Genellikle bu veriler, bir getirme isteğine yanıt olarak bir sunucudan gelir. JavaScript’in bir yanıtı JSON’a dönüştürecek bir json() yöntemiyle geldiğini de öğrendik.

Herhangi bir uygulamanın ön ucunun bir sunucudan gelen verileri kullanması için JSON biçiminde olması gerekir. Bir yanıtı JSON’a dönüştürdükten sonra, bu veriler etrafında istediğimiz her şeyi oluşturmakta özgürüz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu