Oyuncuların %80-90 civarının başladıkları oyunları bitirmediğini biliyor muydunuz? Peki bu durum niçin oluyor? Gelin detaylıca inceleyelim.
Yüz milyonlarca insan tarafınca oynanan oyunlar, şu anda hayatımızın oldukça mühim parçası hâline geldiler. Artık boş kaldığımız anlarda en oldukça tercih ettiğimiz aktivitelerden biri oyun oynamak oluyor. Sadece oyunların oynayan sayısı oldukça fazla olsa da bilhassa hikâyeli oyunları bitirenlerin sayısı oldukça azca. O şekilde ki araştırmalara gore oyuncuların %80-90 civarı başladıkları oyunları bitirmiyor.
Peki bu şaşırtıcı durumun sebebi ne? Niçin bir tek %10-20’lik bir kısım oyunları bitiriyor? Eskiden hikâyeli oyunları bitirenlerin sayısı daha fazlayken niçin şu anda durum değişti. Bu içeriğimizde aklınıza takılan soruları yanıtlayacağız.
Oyuncular niçin oyunları bitirmiyor?
- Oldukca uzun hikâyeler sebebiyle bir süre sonrasında ilgi kaybı
- Devamlı çıkan yeni oyunlar
- Devamlı kendini yenileyen online oyunlar
- Zor bölümler, bunaltıcı görevler, açık dünya yapısı
Oldukca uzun hikâyeler
Hikâyeli oyunları bitirmek tahmin edebileceğiniz benzer biçimde uzun bir vakit alır. Eskiden çıkan oyunlarda bu durum o denli yaygın değildi. Sadece yeni nesil oyunların birçoğunda oldukça fazla yapmanız ihtiyaç duyulan şey olduğundan oldukça daha uzun hikâyeli oyunlar görebiliyoruz. Bazı oyunları bitirme süresi 60-70 saatlere kadar çıkabiliyor.
Günümüzde insanların dikkat süresinin oldukça düşmüş olduğu aşikar. Aslına bakarsan kısa formatlı videoların popülerliği de bu yüzden. Artık oldukça uzun süre tek bir şeye odaklanmak istemiyor insanoğlu. İşte uzun hikâyeli oyunlardaki mesele da burada başlıyor. Hikâye uzadıkça oyuncunun ilgisi kayboluyor, en sonunda oyunu tamamlamadan bırakıyor.
Devamlı yeni oyun çıkması
Oyun sektörü inanılmaz seviyelere çıkığı için artık yeni oyunları takip edemez hâle geldik. Her yıl onlarca, hatta yüzlerce yeni oyunun çıktığını görüyoruz. Hâliyle bu durum, oyunseverleri de etkiliyor. Yeni bir oyun çıktığını gören bir oyuncu o oyunu tecrübe etmek istiyor, hâlihazırda oynadığı oyunu bırakıyor. Bu da oyunun asla tamamlanamamasına niçin oluyor.
Kendini yenileyen online oyunlar
Live service oyun dediğimiz kavram artık oyun sektörünü yakalamış durumda. Call of Duty’den Fortnite’a, CS2’den Valorant’a kadar oldukça oyunculu online oyunlar kullananların oldukça daha çok ilgisini çekiyor. Bilhassa de Fortnite benzer biçimde yapımların kendini devamlı yenilemesi, tertipli olarak yeni oynanış mekanikleri, sezonlar getirmesi oyuncuların ilgisinin kaybolmamasını sağlıyor.
Zor bölümler, bunaltıcı görevler, açık dünya
Hikâyelerin uzunluğundan bahsetmiştik. Sadece uzun olmasalar bile oyuncular hikâyedeki bazı unsurları sevmedikleri için oyunu oynamayı bırakabiliyor. Bilhassa de geçilmesi zor görevler ve boss’lar olduğunda bir süre sonrasında bıkıp denemeyi bırakabiliyorlar. Aynı şey bunaltıcı görevler de ilgilendiriyor.
Buna ek olarak açık dünya yapısının bazı oyuncuları uzaklaştırdığını da söylemek gerek. Oyunun dünyasında oldukça fazla yan vazife olması, ana görevler haricinde yapılacak oldukça şey olması dikkatlerinin dağılmasına ve oyunu tamamlayamamalarına niçin olabiliyor.
Iyi mi çözümler sunulabilir?
Oldukca daha kısa ve yoğun hikâyeli oyunlar bir çözüm olabilir. Son yıllarda bu biçim oyunların da geldiğini sık sık gördük. Firewatch’tan Little Nightmares’e kadar birçok kısa süreli sadece ilgi çekici hikâyeli yapımlar oyuncuların dikkatini çekmeyi başarabiliyor. Buna ek olarak uzun hikâyeli yapımlarda da kullananların ilgisinin çekilmesi, oynanışın zevkli olması benzer biçimde şeylere gereksinim var.
Oyunseverlerin niçin artık oyunları tamamen bitirmeyi tercih etmediğine göz attık. Peki siz ne düşünüyorsunuz? Oyunları tamamen bitiriyor musunuz yoksa siz de yarıda bırakanlardan mısınız? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı ihmal etmeyin.
Source link